Algemene tandheelkunde

De algemene tandheelkunde wordt in onze praktijk uitgevoerd door tandartsen en mondhygiënisten.

Preventie

Preventie blijft het allerbelangrijkste voor een optimale mondgezondheid. Een goede mondhygiëne en regelmatige controles zijn onontbeerlijk. Wij helpen hier graag bij met een recall systeem en door het instrueren van de juiste technieken voor een optimaal resultaat.

Conserverende tandheelkunde

Conserverende tandheelkunde omhelst alles wat te maken heeft met het herstellen van defecten (meestal tandbederf) op een zo conserverend mogelijke manier.

De vullingen zijn meestal van composiet, tenzij het gaat om een voorlopige vulling of om een vulling uit glasionomeercement dat langzaam fluoride afgeeft. Amalgaamvullingen (zilvervullingen) worden in onze praktijk niet meer gebruikt.

Kroon- en brugwerk / prothese

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Een kroon is een kapje van porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘pontic’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Dit is een goede oplossing als de verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat kunnen vervangen worden. De prothese kan uit de mond genomen worden. Bruggen, kronen en implantaten niet: zij zitten vast in de mond.

Implantaten

Wanneer tanden verloren gegaan zijn kan men deze vervangen door implantaten. Op implantaten kunnen diverse uitneembare of vaste prothesen geplaatst worden.

Bij complexere implantaatbehandelingen wordt de patiënt doorverwezen naar onze maxillo-faciaal chirurg Dr. Tom De Backer.

Openingsuren

Raadpleging enkel na afspraak.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 09:00u – 11:45u en van 14:00u – 17:00u.

Gelieve afspraken steeds telefonisch te maken en niet via mail.

Contact

Tandartsenpraktijk Liedent

Molenstraat 101 – 1770 Liedekerke
T.: 053 66 75 05
F.: 053 66 67 55
info@liedent.be